MÜFTÜ ARİF AKŞİT EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI BURS VE EĞİTİM DESTEK YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı’nın, başta Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olmak üzere diğer Üniversitelerin İlahiyat ve İslamî İlimler Fakülteleri öğrencilerine; Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü ve İlahiyat alanında öğrenim gören diğer lisansüstü öğrencilerine; ayrıca doktora sonrası temel ilahiyat alanında araştırma yapanlara ve Serinhisar ilçesi Yatağan mahallesinde faaliyet gösteren İmam Hatip okullarında okuyan öğrencilere sağlayacağı burs ve eğitim desteği ile ilgili uyulması gereken usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı’nın sağlayacağı burs ve eğitim desteği, başta Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olmak üzere diğer Üniversitesilerin İlahiyat ve İslamî İlimler Fakülteleri öğrencilerini; Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü ve İlahiyat alanında öğrenim gören diğer lisansüstü öğrencileri; ayrıca doktora sonrası temel ilahiyat alanında araştırma yapanları ve Serinhisar ilçesi Yatağan mahallesinde faaliyet gösteren İmam Hatip okullarında okuyan öğrencileri kapsamaktadır. Bu Kapsam’ın dışında kalan başvuruları Mütevelli Heyeti karara bağlar.
Dayanak
MADDE 3- Bu Yönetmelik, Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı Senedinin 3 üncü maddesinin (f) ve (g) bentlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu Yönetmelikte geçen;
Vakıf: Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı’nı,
Öğrenci: Başta Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Diğer İlahiyat ve İslamî İlimler Fakülteleriyle Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü ve İlahiyat alanında öğrenim gören diğer lisansüstü öğrencileri ile Serinhisar ilçesi Yatağan mahallesinde faaliyet gösteren İmam Hatip okullarında okuyan öğrencileri,
Araştırmacı: Doktora sonrası temel ilahiyat alanlarında araştırma yapan kişileri,
Burs: Bu yönetmelik hükümlerine göre öğrencilere verilen ayni ve nakdi yardımı,
Eğitim Yardımı: Bu yönetmelik hükümlerine göre doktora sonrası temel ilahiyat alanında araştırmalar yapan kimseleri,
Bursiyer: Vakıftan burs ve eğitim desteği alan öğrenci ve araştırmacıları,
Burs ve Eğitime Destek Komisyonu: Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı’na yapılan burs başvurularını ve ilahiyat temel alanında araştırma yapan araştırmacıları değerlendirecek ve sonuçlandıracak komisyonu,
YASAM: Yatağan İslami İlimler İhtisas ve Araştırma Merkezi’ni,
Danışman: YASAM yönetim kurulunun belirlediği akademisyen veya alanında uzman olan kişi/kişileri,
Mütevelli Heyeti: Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyetini,
Yürütme Kurulu: Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı Yürütme Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Burs ve Eğitime Desteğin Organizasyonu
Burs ve Eğitime Destek Komisyonu
MADDE 5- Burs ve Eğitime Destek Komisyonu, Mütevelli Heyeti tarafından seçilen ve vakfın organlarında görevli en az üç kişiden oluşur. Mütevelli Heyeti, Burs ve Eğitime Destek Komisyonuna dışarıdan üye de atayabilir. Komisyon, burs başvurularının ve İlahiyat alanında araştırma yapacakların kabulünü ve ön değerlendirmesinin yapılmasını üstlenir, bunun için kendi bünyesinde gerekli sistemi oluşturur.
MADDE 6- a) Burs ve Eğitime Destek Komisyonu, her yıl Ekim ayı başında toplanır. Komisyon başvuruları inceler ve Mütevelli Heyeti tarafından öğretim yılı için tespit edilmiş bütçe doğrultusunda, uygun adaylar arasından burs verilecek öğrencileri ve destek sağlanacak araştırmacıları belirler. Öğrencilere burs, araştırmacılara eğitim desteği verilirken başarı durumu göz önüne alınır ve başarı derecesi yüksek adaylara öncelik tanınır. Burs ve Eğitime Destek Komisyonu bu toplantıda bursları devam etmekte olan öğrencilerin durumunu da gözden geçirir.
b) Burs ve Eğitime Destek Komisyonu, burs verilen öğrencilerin ve destek sağlanan araştırmacıların akademik performanslarını gözden geçirmek ve gereken tedbirleri almak amacıyla lüzum gördüğü tüm durumlarda toplanıp gereken kararları alabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Burs ve Eğitim Desteğinin Uygulanmasına İlişkin Hükümler
Burs ve Eğitime Destek Şartları
MADDE 7- Burs ve Eğitim Desteğinin sağlanması için şu şartlar aranır:
- Burs başvurusu için öncelikle www.marifaksitvakfi.org sitesinde yer alan başvuru formunun doldurulması gereklidir. Geçerli adaylık şartlarını taşımayan öğrencinin başvurusu komisyon tarafından işleme konulmaz.
- Öğrencinin, Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, diğer İslâmî İlimler ve İlahiyat Fakültelerinde, Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsünde ve temel ilahiyat alanında eğitim veren diğer lisansüstü birimlerde ya da Serinhisar ilçesi Yatağan mahallesinde faaliyet gösteren İmam Hatip okullarında okuyor olması veya eğitim desteğinden yararlanmak isteyen araştırmacının temel ilahiyat alanında araştırma yapıyor olması gereklidir.
- Denizli dışında veya yurt içi/yurt dışında yürütülecek bir eğitim ve araştırma bursu ile eğitim desteği için YASAM’ın belirlediği danışman/danışmanların tavsiyesi ve Burs ve Eğitime Destek Komisyonunun kararı aranır.
- Vakıf kaynaklarında olağandışı bir daralma olmadığı; öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programına ve araştırmacının yaptığı araştırmaya devam ettiği ve 12. Madde’de belirtilen sona erme şartları oluşmadığı sürece burs ve eğitim desteği, öğrencinin mezuniyetine, araştırmacının araştırmasını tamamlayana kadar, her yıl başvuru şartı aranmaksızın, devam eder. Öğrenci bu süre boyunca, her öğretim dönemi sonunda, dönem not çizelgesini elden vakıf yönetimine sunmak zorundadır. Temel ilahiyat alanında araştırmalarda bulunan araştırmacının çalışma aşamalarını rapor etmesi ve çalışmasını tamamladığında bir nüshasını vakfa teslim etmesi istenir.
- Burs ve destekten faydalanan kişinin herhangi bir suç nedeniyle adli makamlarca soruşturma veya kovuşturmaya tabi tutulmaması ve Adli sicil kaydının bulunmaması gereklidir.
MADDE 8- Burs başvurusunda istenen belgeler
- Kimlik fotokopisi (Yabancı uyruklular için pasaport ön ve arka sayfa fotokopisi ayrıca varsa geçici kimlik belgesi istenir)
- Güncel öğrenci belgesi
- Sabıka kaydı
- Transkript (Ara dönemler için)
- İki adet fotoğraf
- Yayını olanlar için yayının pdf formatı.
- İkamet tezkeresi (yabancı uyruklular için)
- Banka hesap numarası ve IBAN
Bursiyerlerin Sorumlulukları
MADDE 9- Burs ve Eğitim Desteği Alanların sorumlulukları şu şekildedir:
- Lisans öğrencilerinin Ağırlıklı Not Ortalaması 2.93’ün, Yüksek Lisans ve doktora öğrencilerinin Ağırlıklı Not Ortalaması 3.15’in altına düşmez. Söz konusu puanların altına düşenler danışman raporu ve burs komisyonunca ayrıca değerlendirilir.
- YASAM’ın düzenleyeceği seminer, kurs, konferans, panel ve atölye programlarına riayet Etmek
- YASAM’ın belirleyeceği danışman hocayla koordineli bir şekilde hareket etmek, onların istek, öneri ve tavsiyelerini dikkate almak (Bü hüküm, Lisansüstü öğrencileri ve Doktora sonrası araştırmacılar içindir).
- Akademik çalışmalarını sürdürmek; her dönem sonunda tez dönemindeyse tez, ders dönemindeyse ders/ödev/kitap vs. raporu sunmak
- Yüksek lisans/doktora programına başarılı bir şekilde devam etmek ve İslami İlimler Enstitüsü’nün öngördüğü süre içinde eğitimini tamamlamak
- Yüksek lisansta kitap tanıtımı ve 1 makale yayımlamak
- Doktora tez döneminde en az iki makale yayımlamak
- Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki ilmi toplantı ve organizasyonlara katkı sunmak
- YASAM’da, farklı seviyelerdeki öğrencilerin birbirlerine ilmi destek vermeleri beklenir.
- Orta öğretim öğrencileri vakıf yönetimince belirlenecek esaslara tabidir.
Burs ve Eğitime Destek Miktarları
MADDE 10- Yüksek lisans ve doktora öğrencileri 12 ay boyunca burs alırlar. Burs ve Eğitime Destek Komisyonunun tavsiyesi ile mütevelli Heyeti, verilecek burs sayısını, miktarını ve gerekirse burs süresini ve yardım tutarını bütçe durumuna ve günün koşullarına göre her yıl yeniden belirler.
MADDE 11- Vakıf, seçilen öğrencilerin burslarını ve uygun görülen araştırmacıların eğitim desteklerini kendi adlarına açılmış banka hesabına havale eder veya elden verir.
Burs ve Eğitim Desteğinin Kesilmesi
MADDE: 12- Aşağıdaki durumlarda öğrencinin bursu ve araştırmacının eğitim desteği kesilir:
- Lisansöğrencileri için kayıt tarihinden itibaren 4 yıl (8 yarıyıl), hazırlık okumayıtercih eden lisans öğrencileri için 5 yıl (10 yarıyıl), yüksek lisans ve doktoraöğrencileri için Burs ve Eğitime Destek Komisyonunun belirlediği sürede eğitiminitamamlayamayan öğrencilerin ve ortaöğretimi yasal süresi içerisindetamamlayamayan öğrencinin bursluluğu sona erer.
- Zamanındatez alamayan yüksek lisans ve doktora öğrencisinin de bursluluk durumu sonaerer.
- ÖğrencininPamukkale Üniversitesinden ayrılması veya kayıt sildirmesi durumunda bursukesilir.
- Öğrencilerinkayıt dondurmaları (geçici ayrılma, ara verme) halinde, Burs ve Eğitime DestekKomisyonu tarafından durum değerlendirmesi yapılır. Kayıt dondurma hali, mücbirsebepler ve/veya Vakıf yönetiminin haklı bulduğu bir nedenle gerçekleşmiş ise,öğrenci kaydını yenilediğinde önceki bursu tekrar başlatılır ve arada geçenzaman için geriye dönük ödeme yapılmaz.
- Lisansöğrencilerinin Ağırlıklı Not Ortalaması 2.93’ün altına düşerse burs ödemesindekesinti yapılır; 2.50’nin altına düşen öğrencinin bursu kesilir. Yüksek Lisansve Doktora öğrencilerinin Ağırlıklı Not Ortalaması’nın 2.80’in altına düşmesi halindeise, durumları Burs Komisyonu ve danışman/ları tarafından değerlendirilir. Not ortalamalarıtakibi eğitim yarıyılı esas alınarak yapılır.
- Öğrenci,eğitime devam etmediği takdirde ya da Pamukkale Üniversitesince belirlenendevamsızlık sınırını aştığı takdirde bursu kesilir.
- Öğrencininbir yarıyıl uzaklaştırma veya daha ağır bir disiplin cezası alması durumundabursu kesilir.
- Bursiyerinyasadışı faaliyetlerde bulunduğu veya terör örgütleri ile irtibatlı veyailtisaklı olduğunun tespit edilmesi ve yüz kızartıcı bir suç işlediği yönündehakkında dava açılmış olması durumunda bursu kesilir.
- Öğrencinin başvurusırasında gerçek dışı beyanda bulunduğunun tespiti veya burs süresi içinde vakıfyönetimine yanlış bilgi verdiğinin anlaşılması durumunda bursu kesilir.
- Temel ilahiyat alanında araştırmalarda bulunan araştırmacınınçalışmasını tamamlaması durumunda eğitim desteği kesilir.
- Ortaöğretimdeki öğrencinin okulundan mezun olması durumundabursu kesilir.
Diğer Hükümler
MADDE 13- Burs ve eğitim desteğine ilişkin diğer hükümler aşağıdaki gibidir,
- Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı, işbu yönetmeliğin tamamını veya herhangi bir maddesini önceden bildirmeksizin değiştirmek; burs ve destek tipini, süresini ve tutarını, bursiyer adaylarında aranacak şartları yeniden belirlemek; burs ve destekleri durdurmak veya iptal etmek hususlarında serbesttir.
- Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı, burs verdiği öğrencilere ve desteklediği araştırmacılara karşı hiç bir borç ve yükümlülük altında değildir ve hiç bir taahhütte bulunmamıştır.
- Bursiyerler ve araştırmacılar Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı’na burs için müracaat ettiklerinde, işbu yönetmelikte belirtilen bütün şartları benimsediklerini kabul ve beyan etmiş olurlar.
- Burs ve diğer eğitim destekleri, geri ödemesiz ve karşılıksızdır.
- Vakıf; yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası düzeyinde olan ve ülkemizin milli manevi değerlerini araştırma konusu olarak belirleyen çalışmaları desteklemek üzere özel konulu burslar da verebilir.
Burs ve Eğitime Desteğin Uygulanması
MADDE 14- İşbu yönetmeliği Mütevelli Heyeti uygular. Mütevelli Heyeti, yönetmelikte belirtilmeyen hususlar hakkında karar vermeye yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 15- Bu yönetmelik Mütevelli Heyeti tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16- Bu yönetmelik hükümlerini Mütevelli Heyeti yürütür. Mütevelli Heyetinin yetki vermesi durumunda Yürütme Kurulu ve YASAM Yönetim Kurulu tarafından da yürütme işlemleri yapılabilir.